BASSETTI

BASSETTI AJURINA

Bassetin työskentely

Jos olet tottunut toimimaan esim. suomenajokoiran kanssa niin joudut muuttumaan saadaksesi bassettisi pelaamaan. Jäljempänä muutamia omakohtaisia kokemuksia bretagnenbassetista, mutta uskon niiden yhtenevän muihinkin bassetteihin.

haku: etäisyys, muoto, ääni

Bassetti on usein isännän/emännän koira. Haun kohdalla se tarkoittaa, että koira kulkee tahdissasi. Hakulenkin muoto on apilanlehtimäinen (2-3 lehteä) ja laajuudeltaan 100-300 metriä. Harva maasto ja kokenut koira kasvattavat kokoa, tiheä maasto ja nuori koira pitävät lenkin pienempänä. Koira saattaa suosia päivänkakkara-mallia ja tehdä säteittäistä hakua. Kun lenkit on tehty ilman hajuja niin koira selvästi käy kertomassa, että nyt olisi syytä edetä. Jos hajua löytyy niin useimmat bassetit, sekä yksilöinä että rotuina, antavat ääntä jo yöjäljelle. Joku vähän, joku paljon, moni siitä välistä. Äkkiä tämä kuulostaa ajokoiramiehestä oudolta, mutta tapaan tottuu äkkiä ja siitä oppii jopa ennakkotietona ja -varoituksena nauttimaan. Tässä vaiheessa voi lyödä sen perseen penkkiin ja ottaa vaikka kupin kahvia.

yöjälki: jälkitarkkaa, ääni, ei kovin tehokasta

Yöjäljellä työskentely on ajokoiraan verrattuna hyvin usein tehotonta ja aikaavievää. Marraskuisena aamuna jäniksen ollessa valkoinen ja maan musta, voi tämä tapa silti viedä voiton nopeasta, ilmavainuisesta työskentelystä. Bassetti todennäköisesti menee syönnöksetkin nenä maassa ja oikomista tapahtuu vasta vuosien kokemuksella, jos silloinkaan. Ääni hyvällä jäljellä on toisilla yksilöillä lähes ajonomaista ja vieras voi veikata ajon käyvän. Ajo alkaa monesti perslähdöllä ja läheltä metsämiestä, koska aikeista on ollut tieto. Haukku myös alkaa edetä selvästi vaikkei kimakka perslähtö olisikaan sillä kertaa nostoa paljastanut.

ajo: ilmavainu, jälkitarkka, vauhti

Ajossa kokemuksen myötä vauhti kasvaa ja ilmavainulla vedetään pitkiä pätkiä. Moniäänisyys ja haukun kerronta ovat erinomaisia ajon sujuessa.

hukka: normaali rengastava, voi palata omia jälkiään, paikkohaukkua saattaa esiintyä

Mikään ajo ei kestä ikuisesti. Hukan tullessa toiminta on metsämiehelle normaalin näköistä. Alkuun ihmetellään, sitten otetaan vähän pakkia ja kelataan jälkeä uudemman kerran, sitten uskotaan hukkaan ja aletaan etsiä rengastamalla ulosmenoa. Ajamattomat jäljet todennäköisesti haukahdetaan, mutta mitään äänekästä puuhaa haku ei ole. Mikäli homma kestää eikä jälkeä tahdo löytyä niin bassetti saattaa palata omia jälkiään pitkänkin matkaa taaksepäin. Tämä on merkki siitä, että apu voisi kelvata. On siis nykyään tutkan mukaan hyvä marssia hukalle merkkipaaluksi ja rohkaista koiraa jatkamaan etsintää juuri tästä. Iän ja kokemuksen myötä omatoimisuus kasvaa ja samoin todennäköisyys selvittää hukka omin neuvoin, ennen paikalta poistumista. Passipaikanhan aina menettää hukalle marssiessaan, ja jos on yksin niin homma saattoi olla sitä myöten selvä.

Bassetti vaatii pidemmän ajan kypsyä ajuriksi kuin ajokoira. Sitä ei pidä ominaisuuksiltaan verrata suomenajokoiraan, joka on ylivertainen koira jäniksenajoon. Bassetilla on omat puolensa korvaamaan eroa: luonne, koko, persoonallisuus antavat kotioloissa enemmän kuin monesti jörö ajokoira. Tassut kestävät erinomaisesti, pakkanen ei haittaa, lumessa menee määrättyyn pisteeseen saakka hienosti. Eli niin kauan kuin jalat yltävät pohjaan ponnistamaan, periksi tämäkään koira ei nimittäin anna!